Telefon +48 (32) 22 809 44 wew 1 lub 2

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wpływ diety na krążenie krwi

Dieta to ważny element wspomagający leczenie żylaków i innych schorzeń związanych z niewłaściwym krążeniem krwi. Przyjmowanie małej ilości odpowiednich składników odżywczych skutkuje gorszym zaopatrzeniem komórek ciała w tlen, a co za tym idzie, powoduje słabsze krążenie krwi. Zróżnicowana, zdrowa dieta zapobiega również rozwojowi otyłości, która jest jednym z czynników wpływającym na powstawanie żylaków. Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej wpływa na wzrost ciśnienia, co z kolei utrudnia odpływ krwi. Stosując odpowiednio dobraną dietę, bogatą m.in. w błonnik zawarty w otrębach, produktach żytnich i brązowym ryżu, można uniknąć rozwoju wielu schorzeń związanych z układem krążenia.

Jaka dieta poprawia krążenie krwi?

Dieta poprawiająca krążenie krwi powinna zawierać zdrowe tłuszcze i oleje roślinne, które wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Do dań i sałatek warto dodawać olej sezamowy, lniany oraz oliwę z oliwek. Regularnie należy też spożywać morskie ryby, m.in. halibuta i łososia, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów. Nie można też zapominać o pełnych antyoksydantów owocach i warzywach, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. W szczególności podczas leczenia żylaków warto włączyć do diety zawierające hesperydynę owoce cytrusowe, które chronią i wzmacniają naczynia krwionośne.

Czego nie jeść przy słabym ciśnieniu krwi?

W przypadku problemów z krążeniem krwi należy wykluczyć z jadłospisu wysokoprzetworzoną żywność zawierającą szkodliwe trans tłuszcze, konserwanty i barwniki. Lepiej unikać dań typu fast-food, chipsów, słodyczy oraz przetworów mięsnych, m.in. pasztetu, bekonu i salami. Warto też ograniczyć sól, która podnosi ciśnienie krwi i niekorzystnie wpływa na przepływ krwi ze względu na swoje właściwości odwadniające. Należy unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które negatywnie wpływają na przepływ krwi poprzez podniesienie poziomu cholesterolu. Podobny wpływ na organizm mają też składniki zawarte w tłustych serach, wędlinach i śmietanie. Aby poprawić krążenie krwi w organizmie, warto zrezygnować ze smalcu, oleju palmowego, słoniny, a także słodzonych napojów gazowanych i alkoholu.